19 januari
2016

Nieuws

Vertrouwen centraal tijdens Big Improvement Day 2015

Op de derde dinsdag in januari was het voor de achtste keer op rij Big Improvement Day. Het AFAS Circustheater rolde de rode loper uit voor ruim 40 sprekers en 800 beslissers. Naast het vertonen van talrijke vernieuwende initiatieven en bijzondere vraagstukken die de ondernemende kant van de overheid, bedrijfsleven en wetenschap laten zien, presenteerde CBS ‘De stand van het land’ aan de hand van actuele cijfers, een samenhangend beeld van de situatie in Nederland, toegespitst op het thema vertrouwen. In de Kroonrede pleitte VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer ervoor om de inkomstenbelasting meer in lijn te brengen met onze buurlanden. Gunter Pauli, grondlegger van de Blue Economy, gaf een indrukwekkende toespraak over de wijze waarop hij wereldwijd duurzame productiemethoden en initiatieven ontwikkelt. Ook werden tijdens het evenement de resultaten van het Nationaal Leiderschapsonderzoek 2015 bekend gemaakt en sleepte Max Verstappen de LEF Award in de wacht. 

De Big Improvement Day (BID) is hét evenement waarbij huidige en toekomstige beslissers van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap samenkomen met één doel: het stimuleren van ‘B.V. Nederland’ op het gebied van duurzaamheid, ondernemerschap, educatie en leiderschap.

‘Inkomen tot een ton belasten met 35 procent’
VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer pleitte ervoor dat de inkomstenbelasting in Nederland moet worden herzien om het meer in lijn te brengen met onze buurlanden. Voor een bruto inkomen tot 100.000 euro zou een inkomstenbelastingtarief moeten gelden van 35 procent, daarboven een nieuw toptarief van 45 procent. Daarmee zou 18 miljard euro kunnen verschuiven van de overheidskas naar de portemonnee van burgers. “De operatie is goed voor de concurrentiepositie, de binnenlandse bestedingen en groei van banen”, stelt De Boer.

Foto: Tycho Müller Klik op de foto voor beeldmateriaal in hoge resolutie.

Nationaal Leiderschapsonderzoek 2015: Leider zet medewerker voorop
Op het hoofdpodium presenteerden NRC Q, de Baak en Winkelman Van Hessen adviesbureau voor marketing en PR de resultaten van het Nationaal Leiderschapsonderzoek 2015. Bijna de helft van de leiders vindt zichzelf open, coachend en stimulerend. Zij geven veel verantwoordelijkheid en vertrouwen aan hun medewerkers. De mensgerichte leiderschapsstijl is daarmee duidelijk favoriet. De leiders geven zichzelf gemiddeld het rapportcijfer 7,6. Medewerkers waarderen hun leiders met het cijfer 6,8 en herkennen de aandacht voor de ‘mens’ binnen de organisatie. 36% noemt hun leider mensgericht. Twee derde van de werknemers is tevreden dan wel zeer tevreden over de stijl van leidinggeven. Voor leiders is dat percentage zelfs 85%.

Foto: Tycho Müller Klik op de foto voor beeldmateriaal in hoge resolutie.

CBS: Stand van het Land
Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen en hoofddemograaf Jan Latten presenteerden samen de ‘Stand van het land’ met economische en sociaal-demografische trends. Conclusie: een ruime meerderheid van de Nederlanders heeft vertrouwen in gezaghebbende instituties. Een groot deel van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder heeft vertrouwen in elkaar en in een aantal maatschappelijke en politieke instituties. In 2012 en 2013 had 58 procent vertrouwen in de medemens. Ook heeft een duidelijke meerderheid vertrouwen in gezaghebbende instituties. Zo hebben bijna zeven op de tien burgers in beide jaren vertrouwen in rechters en politie. Het vertrouwen in het leger is tussen 2012 en 2013 met drie procentpunt gestegen naar 62 procent. Het vertrouwen in andere instituties is minder groot, en was in 2013 lager dan in 2012. Het meest daalde het vertrouwen in banken (8 procentpunten), gevolgd door grote bedrijven, de Europese Unie en de Tweede Kamer (5 procentpunten). Vooral opleidingsniveau en leeftijd zijn relevant voor de mate van vertrouwen. Hoe hoger de opleiding en hoe jonger, hoe meer vertrouwen. Niet-westerse allochtonen hebben beduidend minder vertrouwen in de medemens dan autochtonen, maar meer vertrouwen in sommige instituties.

Max Verstappen wint LEF Award
Formule 1-coureur Max Verstappen is winnaar van de LEF award. De prijs is uitgereikt aan de persoon die “het meeste lef heeft getoond in 2014”, aldus de jury. De jonge coureur moest het opnemen tegen tv-presentatrice Wendy van Dijk, Blendle-oprichter Marten Blankesteijn en Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter bij de Rabobank. Bezoekers van NUzakelijk, dat samen met Omroep West en NRC, mediapartner is van BID, konden middels hun stem beslissen wie van de vier genomineerden de LEF Award verdient. De prijs werd uitgereikt door Joost Bon uitgever NU.nl. In het eindrapport stonden lovende woorden over de rijder: “Degene die zowel volgens het publiek als volgens de jury het meeste lef heeft getoond het afgelopen jaar, is een persoon die door wereldwijde vooroordelen van een gelauwerde en gelouterde gevestigde orde het hoofd te bieden en met een ijzeren wil, granieten discipline, jongensachtige bravoure en heel veel inzet, talent en vooral lef zijn eigen pad te kiezen. En dat kan alleen maar Max Verstappen zijn.” Naast de LEF Award reikte Omroep West de Mensenwerkprijs uit en BID bood tevens het podium voor de finale van de Haagse Vernieuwers, een initiatief van de Gemeente Den Haag. Seepje, Greenfox en Privacy op Internet mogen zich de Haagse Vernieuwers 2015 noemen.

Van internationale business kansen tot lokale hartverwarmende inspiratie
Tientallen prominenten uit binnen- en buitenland spraken op dé dag van de beslissers met elkaar over de toekomst van Nederland. BID bood zoals elk jaar inspirerende speeches van en interacties tussen persoonlijkheden uit allerlei vakgebieden. Dit jaar stond onder meer op het podium: voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW Hans de Boer, voormalig CEO van Alcatel Lucent Ben Verwaayen, eigenaar van DQ&A Mediagroep en zakenvrouw van het jaar 2013 Heleen Dura-van Oord, Directeur-Generaal Wonen en Bouwen Mark Frequin Directeur-Generaal bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, TV-persoonlijkheid en rapper Ali B, Tasoula Hadjitofi, oprichter van Walk of Truth, Directeur van Osg Hugo de Groot Eric van ’t Zelfde, burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen, VARA presentatrice Astrid Joosten, antropoloog en documentairemaker Lenny Schouten, Directeur Plastic Whale Marius Smit en vele anderen. In het variërende programma werd geopend door het Haagse Residentie Orkest. Artistiek directeur Roland Kieft sprak de aanwezigen toe over het hernieuwde artistieke profiel van het Residentie Orkest waarmee het bewijst dat - nu meer dan ooit - symfonische muziek ook in de 21e eeuw voor een groot en breed publiek van betekenis kan zijn.

Thema: vertrouwen en partnership
Het thema van de Big Improvement Day was dit jaar vertrouwen, omdat volgens alle deelnemende partijen vertrouwen meer dan ooit nodig is om vooruit te komen. Vertrouwen in eigen kunnen geeft de kracht om voorop te lopen en te blijven innoveren. Vertrouwen in anderen is nodig om grensoverschrijdende samenwerking aan te gaan en zo complexe problemen aan te kunnen pakken. Met meer partners dan ooit, is er aan dit thema invulling gegeven.

Over Big Improvement Day
De Big Improvement Day (BID) is hét platform voor inspirerende ontmoetingen, vernieuwende inzichten en grensoverschrijdende samenwerkingen. BID staat in het teken van beweging. We mobiliseren door te inspireren en hebben als doel Nederlandse professionals een podium te bieden voor het gezamenlijk verbeteren van de BV Nederland. BID geeft een statusupdate van BV Nederland op de thema’s Duurzaamheid, Ondernemerschap, Educatie en Leiderschap. Een positief geluid op de derde dinsdag van januari. www.bigimprovementday.nl