19 januari
2016

Nieuws

Den Haag in het teken van positief, goed nieuws

Op de derde dinsdag in januari vond voor de achtste keer op rij de Big Improvement Day plaats. Een primeur voor de stad Den Haag, waar voor de eerste maal deze positieve dag plaatsvond. De Big Improvement Day (BID) is hét evenement waarbij huidige en toekomstige beslissers van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap samenkomen met één doel: het stimuleren van ‘B.V. Nederland’ op het gebied van duurzaamheid, ondernemerschap, educatie en leiderschap. Het AFAS Circustheater rolde de rode loper uit voor ruim 40 sprekers en 800 beslissers uit het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap. 

Initiatiefnemer en bedenker Ralph van Hessen van het Haagse Communicatie- en PR-bureau Winkelman Van Hessen is er trots op dat de Big Improvement Day is verhuisd van Amsterdam naar Den Haag. “Den Haag is dé stad waar de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven op allerlei manieren vorm krijgt”, aldus Van Hessen. De ambitie van de gemeente is om verder te groeien als internationale congresstad. “Een evenement als BID sluit hierbij aan”, stelt wethouder Klein. Het AFAS Circustheater hoste de BID voor de eerste keer. Kassandra Dommisse, directeur AFAS Circustheater, is trots en rolt graag voor nog meer congressen en evenementen de rode loper uit.

Haagse Glorie
Het Haagse Residentie Orkest verzorgde de muzikale opening. Artistiek directeur Roland Kieft sprak de aanwezigen toe over het hernieuwde artistieke profiel van het Residentie Orkest waarmee het bewijst dat - nu meer dan ooit - symfonische muziek ook in de 21e eeuw voor een groot en breed publiek van betekenis kan zijn. Tevens hield Burgemeester Jozias van Aartsen een kroonrede waarin hij pleitte voor een preambule bij de Grondwet: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Wie op dat pad vaart, kan niet verdwalen”. Het thema dat centraal stond in zijn speech was vertrouwen. Vol trots vertelde Van Aartsen dat 23 gemeenten in Zuid-Holland besloten hebben om samen te werken op basis van wederzijds vertrouwen. Het resultaat is: metropool regio Rotterdam-Den Haag, het is voor het eerst dat gemeenten op zo’n grote schaal met elkaar samenwerken.

Positief nieuws door Omroep West
Ook Omroep West maakte de dag compleet door alle radioprogramma’s live vanuit het Circustheater te brengen. De uitzendingen stonden helemaal in het teken van goede ideeën en positief nieuws, groot of klein. Ook na de Big Improvement Day gaat Omroep West meer positief nieuws brengen. ‘We gaan vaker kijken hoe we het nieuws een positieve insteek kunnen geven’, aldus hoofdredacteur Renzo Veenstra.

Winnaars Haagse Vernieuwers 2015
Tijdens BID vond er ook een heuse pitchwedstrijd Haagse Vernieuwers plaats. Een initiatief van de Gemeente Den Haag. Seepje, Greenfox en Privacy op Internet mogen zich de Haagse Vernieuwers 2015 noemen. Wethouder Karsten Klein heeft geldprijzen van in totaal 80.000 euro uitgereikt aan de beste innovaties op het gebied van internationale veiligheid, energie, klimaat en voedsel. De wedstrijd werd gehouden onder Haagse vertegenwoordigers van de creatieve sector. Deze competitie past perfect bij de doelstellingen van de Big Improvement Day. Vandaar dat de beste zes ideeën in een pitchwedstrijd hebben gestreden om de prestigieuze plek op het hoofdpodium.

Thema vertrouwen en partnership
Het thema van de Big Improvement Day was dit jaar vertrouwen, omdat volgens alle deelnemende partijen vertrouwen meer dan ooit nodig is om vooruit te komen. Vertrouwen in eigen kunnen geeft de kracht om voorop te lopen en te blijven innoveren. Vertrouwen in anderen is nodig om grensoverschrijdende samenwerking aan te gaan en zo complexe problemen aan te kunnen pakken. Met meer partners dan ooit, is er aan dit thema invulling gegeven.